Moje porady

Dzieci - Moje dziecko jest łasuchem - czy już zawsze będzie miało problem z jedzeniem ...

Moje dziecko jest łasuchem - czy już zawsze będzie miało problem z jedzeniem nadmiaru słodyczy?

Pani Paulo, dziękuję za zadane pytanie. U dzieci, które jedzą dużą ilość słodyczy, czyli ich dieta obfituje w cukier może dojść do utraty zdolności odczuwania naturalnej słodyczy owoców czy też niektórych warzyw. Nie oznacza to jednak, że takie dziecko będzie miało zawsze problem z jedzeniem nadmiaru słodkości. Najłatwiejszy i najbardziej pewny sposób na takiego łasucha to stopniowe pomniejszanie ilości produktów i posiłków bogatych w cukier.

Odchudzanie - Jak schudnąć szybko i skutecznie?

Jak schudnąć szybko i skutecznie?

Pani Moniko, dziękuję za zadane pytanie. Niestety nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Większość tzw. cudownych kuracji odchudzających nie tylko nie przynosi efektów, ale i bardzo poważnie ingeruje w nasz organizm: obniża podstawową przemianę materii, zmniejsza ilość beztłuszczowej masy ciała (mięśnie) i nasila proces magazynowania tkanki tłuszczowej. Tracąc cenną tkankę mięśniową waga spada, ale tkanka tłuszczowa nie ulega redukcji, często też jej ilość ulega zwiększeniu. Wtedy mamy do czynienia ze spadkiem masy ciała, ale paradoksalnie nasz organizm staje się jeszcze bardziej otłuszczony! Kaloryczność diety jest dzisiaj rzadszą przyczyną nadwagi. Większym zagrożeniem natomiast są błędy żywieniowe, które powodują wzrost aktywności hormonów przyspieszających proces tycia i w konsekwencji utrudniających odchudzanie. Odchudzanie to proces długofalowy, na którego przebieg wpływa bardzo dużo ważnych czynników, których często nie jesteśmy świadomi. Takim pierwszym etapem powinno być wyłapanie popełnianych błędów żywieniowych. Należy zadać sobie pytania takie jak: czy jem śniadanie? Ile posiłków jem w ciągu dnia i czy podjadam między nimi? Czy często jem słodycze, słone przekąski, pije słodzone napoje? Czy spożywam często dania gotowe, wysokoprzetworzone, czy często jem poza domem? Czy przygotowując potrawy są to przeważnie dania smażone na tłuszczu? Czy regularnie uprawiam aktywność fizyczną? W kolejnym etapie trzeba wybrać kilka z powyższych błędów i spróbować je wyeliminować. Jeżeli przez co najmniej 14 dni uda nam się nad nimi zapanować, można przejść do kolejnych, tak aby robić to stopniowo. W tym czasie powinniśmy obserwować już pozytywne rezultaty w postaci powolnej (czyli zdrowej) utraty tłuszczu. Warto pamiętać o tym, że procesu utraty zbędnych kilogramów nie powinno traktować się jak restrykcyjnej diety, ale jak proces do trwałych zmian nawyków żywieniowych. Jeśli chciałaby Pani skorzystać z indywidualnej konsultacji zapraszam do rezerwacji niezobowiązującej wizyty w mojej Poradni Dobry Dietetyk Oliwia Markowska Nowy Tomyśl, Osiedle Stefana Batorego 52. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji na nurtujące Panią pytania.

Tłuszcze - Czy olej zawiera cholesterol?

Czy olej zawiera cholesterol?

Pani Natalio, dziękuję za zadane pytanie. Odpowiedź brzmi nie, wszystkie oleje, w tym oliwa z oliwek nie zawierają cholesterolu, ponieważ są produktami roślinnymi. Cholesterol występuje tylko i wyłącznie w produktach odzwierzęcych, czyli na przykład: w jajkach, różnego rodzaju mięsie, serach, maśle, mleku. W zależności od rodzaju produktu zwierzęcego cholesterol występuje w nich w różnych ilościach.

Suplementacja - Czy przyjmowanie suplementów wapnia i spożywanie żywności wzbogacanej w wapń jest konieczne by ...

Czy przyjmowanie suplementów wapnia i spożywanie żywności wzbogacanej w wapń jest konieczne by zapobiec osteoporozie?

Pani Marto, dziękuję za zadane pytanie. Istnieje pewien trend czy tzw. „moda” na suplementowanie wapnia jako środka zapobiegającego osteoporozie. Taka strategia jest przeceniana, a nawet może być szkodliwa. Powinniśmy bowiem dostarczać wapń razem z naturalnymi produktami spożywczymi – mlekiem i jego przetworami (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań). Osoby spożywające mleko i przetwory mleczne są mniej narażone na rozwój osteoporozy w starszym wieku. Poza tym w mleku znajdują się również inne cenne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne, np. magnez, który również może mieć znaczenie w zapobieganiu osteoporozie. Ważnym elementem przeciwdziałania temu schorzeniu jest witamina D, która syntetyzowana jest w naszej skórze pod wpływem umiarkowanej ekspozycji na światło słoneczne. Witamina ta bierze również udział w efektywnym wykorzystaniu wapnia w organizmie. Poza tym niezbędnymi elementami w profilaktyce rozwoju osteoporozy ważne są: regularna aktywność fizyczna, która pozwala również na utrzymanie prawidłowej masy ciała, odpowiednio zbilansowana dieta bogata w witaminy i składniki mineralne konieczne do utrzymania zdrowych kości i ich wytrzymałości oraz ograniczenie spożywania alkoholu.

Sport - Czy piwo po treningu to dobry pomysł?

Czy piwo po treningu to dobry pomysł?

Panie Dawidzie, dziękuję za zadane pytanie. W obiegu spotyka się porównanie piwa do izotoniku. Krążą mity, zwłaszcza wśród sportowców amatorów, że piwo to idealny napój izotoniczny dodatkowo zapobiegający powstawaniu „zakwasów”. Niestety, nie jest to prawdą. Piwo to napój zawierający w swoim składzie alkohol (od ok. 3 do 8%), a jak wiadomo alkohol nie jest polecany osobom uprawiającym sport. Ponadto, jeśli wypijemy ok. 1 litra piwa spowoduje ono utratę blisko 1,5 litra płynów z naszego organizmu (efekt odwodnienia). W składzie piwa znajdziemy również chmiel lub jęczmień, co do których spożywania nie ma przeciwwskazań. Na rynku dostępne są również piwa bezalkoholowe, dlatego ze względu na pozostałe, zawarte w piwie składniki okazjonalnie można pozwolić sobie po treningu na piwo bezalkoholowe. Pozwoli ono na uzupełnienie płynów i elektrolitów po wysiłku. Różne rodzaje chmielu zawierają na ogół od 2-8% polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające). Warto również dodać, że pełne piwo niepasteryzowane (pasteryzowane zawiera mniej witamin i składników mineralnych) w 100 gramach zawiera: 27mg potasu, 14mg fosforu, 6 mg magnezu, 4mg wapnia, 4 mg sodu, 0,02mg żelaza, 0,01mg cynku, 0,005mg witaminy B1, 0,025mg B2, 0,513mg B3, 0,046mg B6, 0,02µg B12, 6µg kwasu foliowego. Trzeba mieć na uwadze, że piwo bezalkoholowe nie jest zupełnie pozbawione alkoholu – dopuszczana dawka do 0,5%. Warto też wspomnieć o niektórych rodzajach piwa bezalkoholowego o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, np. Erdinger, w skład którego wchodzą m.in.: enzymy antyoksydacyjne (katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa) oraz związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym. Są to ważne substancje dla sportowców, które pomagają niwelować wolne rodniki tlenowe (łagodzą skutki stresu oksydacyjnego), powstające w wyniku dużej ilości wysiłku fizycznego.

Ciąża - Co robić jeśli w ciąży mam zaparcia?

Co robić jeśli w ciąży mam zaparcia?

Pani Kingo, dziękuję za zadane pytanie. W przypadku występowania zaparć w ciąży szczególnie ważne jest spożywanie produktów spożywczych bogatych w błonnik pokarmowy. Są to na przykład pieczywo z pełnego przemiału (chleb żytni razowy, graham, itp.), gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak), płatki owsiane górskie, żytnie, jęczmienne, różnego rodzaju otręby (owsiane, pszenne), warzywa i owoce. Przy dużej ilości błonnika w diecie należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż płynów, głównie wody. Należy wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie, a także uzupełniać płyny sokami warzywnymi i owocowymi. Ważne są również fermentowane produkty mleczne takie jak kefir i jogurt naturalny. Jeżeli dolegliwości się utrzymują albo nasilają warto włączyć do diety suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki), a także pić siemię lniane lub sok z kiszonej kapusty. Uczucie ulgi może przynieść też woda z miodem wypijana na czczo. Odradzałabym natomiast stosowanie jakichkolwiek ziołowych herbatek przeczyszczających, ziół w tabletkach o niepewnym składzie i pochodzeniu! Powinno się także unikać produktów zapierających typu czekolada, kakao, słodycze. Należy stosować umiar w spożywaniu tłuszczów. Pomocne powinno być regularne spożywanie posiłków, codziennie o tych samych porach. Nic tak nie usprawnia perystaltyki jelit (pobudzenie pracy jelit) jak aktywność fizyczna i ruch! Jeśli nie ma przeciwwskazań do wykonywania aktywności ruchowej zachęcam do lekkich ćwiczeń i spacerów. Jeśli chciałaby Pani skorzystać z indywidualnej konsultacji zapraszam do rezerwacji niezobowiązującej wizyty w mojej Poradni Dobry Dietetyk Oliwia Markowska Nowy Tomyśl, Osiedle Stefana Batorego 52. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji na nurtujące Panią pytania.

Tłuszcze - Jaką margarynę wybrać?

Jaką margarynę wybrać?

Pani Heleno, dziękuję za zadane pytanie. Najlepiej kupować margaryny tzw. miękkie w kubeczkach lub plastikowych pojemniczkach, które po wyjęciu z lodówki dają się rozsmarowywać na pieczywie. Należy bardzo dokładnie czytać skład margaryn na ich etykietach. Przy wyborze margaryn powinno kierować się uwagę na to, aby margaryna zawierała w swoim składzie przeważającą część wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a mało nasyconych, oraz była wzbogacona witaminami A, D i E. Dobrej jakości margaryna nie powinna zawierać również żadnych dodatków do żywności w postaci aromatów czy konserwantów. Należy unikać margaryn tzw. twardych w kostkach. W procesie ich produkcji następuje w ich składzie zwiększenie szkodliwych kwasów tłuszczowych typu trans, które odpowiadają za podwyższenie poziomu „złego” cholesterolu (frakcji LDL).

Celiakia - Czy owies zawiera gluten?

Czy owies zawiera gluten?

Pani Weroniko, dziękuję za zadane pytanie. Rzeczywiście, w różnych publikacjach często można spotkać sprzeczne doniesienia dotyczące tego, czy białka owsa są toksyczne dla osób cierpiących na celiakię. Badania w ostatnich latach wskazują, że owies jest bezglutenowy, a co za tym idzie bezpieczny dla większości osób z celiakią. Problem pojawia się w kwestii możliwości zanieczyszczenia upraw owsa tzw. samosiejkami innych zbóż (glutenowych) na polu, poprzez składowanie ziarna we wspólnych silosach, następnie wspólny transport, a także podczas przetwarzania przetworów zbożowych w młynach, gdzie wcześniej robiono to z pszenicą czy żytem. Wobec tego bezpieczne wydaje się być stosowanie przetworów z owsa, który pochodzi z upraw gwarantujących brak zanieczyszczeń innymi (glutenowymi) zbożami. Takie uprawy są dodatkowo badane, co powinno być udokumentowane odpowiednimi certyfikatami i umieszczone na opakowaniu przetworu z owsa (nie mylić z certyfikatami produktów ekologicznych, które odnoszą się do technik produkcji naturalnymi metodami bez nawozów, co nie oznacza, że są to produkty bezglutenowe).

Ciąża - Co wpływa na jakość pokarmu matki?

Co wpływa na jakość pokarmu matki?

Pani Wiktorio, dziękuję za zadane pytanie. W składzie mleka kobiecego znajdują się wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha składniki odżywcze, w odpowiednich ilościach i proporcjach uwzględniających aktualne potrzeby dziecka. Lista zalet karmienia piersią jest długa. Na jakość i skład mleka kobiecego wpływają takie czynniki jak:
- czas trwania ciąży – jeśli dziecko przyjdzie na świat przed planowanym terminem, mleko matki karmiącej wcześniaka zawiera znacznie więcej białka,
- pora karmienia – podczas karmienia dziecka w nocy, pokarm zawiera zdecydowanie więcej tłuszczu niż w ciągu dnia,
- faza karmienia – w początkowym etapie karmienia pokarm matki jest bardziej rozwodniony, czyli zawiera dużą ilość wody, tak aby zaspokoić pragnienie dziecka, po jakimś czasie zwiększa się zawartość tłuszczu w mleku, aby zaspokoić potrzeby energetyczne malucha,
- stosowana przez kobietę dieta – głównie ilość i rodzaj spożywanego tłuszczu. W diecie maki karmiącej powinno uwzględnić się zarówno tłuszcze zwierzęce jak i roślinne. Szczególną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6, których źródłem są olej rzepakowy niskoerukowy oraz ryby morskie, np. śledź, makrela, łosoś. Należy unikać spożywania tłuszczów zawierających izomery trans, które występują w utwardzonych margarynach (w kostkach), wyrobach piekarniczych, cukierniczych, produktach typu fast food, słodyczach.
Jeśli chciałaby Pani skorzystać z indywidualnej konsultacji na temat żywienia kobiet w okresie laktacji zapraszam serdecznie do niezobowiązującej wizyty w mojej Poradni Dobry Dietetyk Oliwia Markowska Nowy Tomyśl, Osiedle Stefana Batorego 52. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji na nurtujące Panią pytania.

Tłuszcze - Czy warto jeść awokado?

Czy warto jeść awokado?

Awokado jest owocem o dość dużej kaloryczności w porównaniu z innymi owocami – zawiera 160 kcal w 100 gramach. Jest to związane z tym, że owoc ten zawiera ponad 85% tłuszczu. Ale czy trzeba obawiać się tego tłuszczu? Otóż nie! Przeważającą pulę kwasów tłuszczowych w awokado stanowi jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam co licznie występuje w oliwie z oliwek. Awokado zawiera ponadto nieznaczne ilości kwasu palmitooleinowego z tej samej rodziny kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconego kwasu z rodziny omega 6 – linolowego, a także nasyconego kwasu tłuszczowego – palmitynowego. Liczne źródła donoszą, że kwas oleinowy wykazuje korzystne działanie w profilaktyce miażdżycy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz miażdżycorodnej frakcji lipoprotein LDL – czyli ”złego” cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu frakcji lipoprotein HDL – czyli ”dobrego” cholesterolu. Najlepszym dowodem na to są obserwacje osób mieszkających w rejonie basenu Morza Śródziemnego, które spożywają duże ilości oliwy z oliwek czy właśnie awokado. Osoby te rzadziej zapadają na chorobę wieńcową i miażdżycę. Istnieją doniesienia, że odpowiednia ilość kwasu oleinowego w codziennej diecie może redukować stężenie glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2.
Awokado jest bardzo doceniane w diecie osób aktywnych fizycznie. Awokado świetnie sprawdzi się we wielu rodzajach sałatkach z dodatkiem mięs, ryb lub wegetariańskich. Świetnie komponuje się w sushi oraz jest składnikiem past, m.in. popularnego meksykańskiego guacamole. Kilkuskładnikowy sos jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Warto włączyć awokado do swojego menu i spróbować go w wielu wersjach, aby wybrać tą najbardziej odpowiadającą nam opcję.

Odchudzanie - Jak schudnąć nie tracąc siły, energii, dobrego samopoczucia?

Jak schudnąć nie tracąc siły, energii, dobrego samopoczucia?

Pani Alu, dziękuję za zadane pytanie. Dieta redukcyjna nie musi być katorgą. Prawidłowo przeprowadzony proces odchudzania powinien głównie polegać na utracie tkanki tłuszczowej i nie powinien wpływać na pogorszenie Pani samopoczucia i osłabienie organizmu. Jeżeli zastosujemy niepoprawną strategię żywieniową (nieodpowiednia dieta) wówczas możemy te kilogramy gubić, ale nie z tkanki tłuszczowej tylko z beztłuszczowej masy ciała (głównie z mięśni), co jest procesem niepożądanym. Wówczas następuje stopniowe spowolnienie pracy metabolizmu. Wtedy możemy odczuć pewne negatywne skutki stosowania takiej niedostosowanej do swoich potrzeb diety, np. pojawienie się uczucia zmęczenia, ospałości, niechęci do wykonywania codziennej pracy czy podejmowania aktywności fizycznej. Dlatego tak ważna jest jej personalizacja diety. Każdy z nas jest inny, tak więc oczywistym faktem jest, że to kwestia niesamowicie indywidualna. Układając dietę, a raczej cały program żywieniowy dla moich podopiecznych biorę pod uwagę mnóstwo czynników, m.in.: masę ciała, wzrost, wiek, wykonywaną aktywność fizyczną, rodzaj pracy zawodowej, wyniki aktualnych badań laboratoryjnych, towarzyszące schorzenia i inne. Mając takie informacje na Pani temat mogłabym bardziej precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Zazwyczaj pacjenci podczas procesu redukcji masy ciała, stosując moje jadłospisy, mówią, że w życiu nie czuli się lepiej, nie jedli zdrowiej i smaczniej. Jeśli chciałaby Pani skorzystać z indywidualnej konsultacji zapraszam do rezerwacji niezobowiązującej wizyty w mojej Poradni Dobry Dietetyk Oliwia Markowska Nowy Tomyśl, Osiedle Stefana Batorego 52. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji na nurtujące Panią pytania.

Ciąża - Czy można stosować dietę wegetariańską lub wegańską podczas ciąży?

Czy można stosować dietę wegetariańską lub wegańską podczas ciąży?

Pani Julio, dziękuję za zadane pytanie. Badanie pokazują, że wśród społeczeństwa rośnie zainteresowanie stosowaniem diet różnych odmian wegetarianizmu oraz weganizmem. Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Ten rodzaj diety wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych, które mogą być zagrożeniem dla prawidłowego rozwoju płodu. Składniki niedoborowe na nieprawidłowo zbilansowanej diecie wegańskiej to przede wszystkim: żelazo, wapń, witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B12 (ryzyko powstania wad ośrodkowego układu nerwowego u płodu), wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (EPA i DHA), które są bardzo istotne w trakcie trwania ciąży. Warto również zwrócić uwagę na często występujący niedobór białka w diecie wegańskiej, a przynajmniej niektórych aminokwasów bardzo ważnych dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Z tych względów odradza się kobietom w ciąży stosowania ścisłej diety wegańskiej. Jeżeli nie jest to możliwe z przyczyn obiektywnych istnieje potrzeba dobrego skomponowania diety przez dietetyka oraz włączenie dodatkowych preparatów witaminowo-mineralnych pod nadzorem lekarza, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój. Natomiast dieta wegetariańska ma wiele odmian, w niektórych nawet dopuszcza się okazjonalne spożycie mięsa. Ale jak każda dieta nieodpowiednio zbilansowana może być niedoborowa. Dlatego przez wdrożeniem diety wegetariańskiej w ciąży najlepiej jest skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Jeśli wcześniej nie stosowała Pani diety wegetariańskiej to nie warto tego robić w czasie ciąży. Jeśli natomiast jest Pani zdeterminowana stosować taki jadłospis prosiłabym o indywidualną, niezobowiązującą konsultację na wizycie w mojej Poradni Dobry Dietetyk Oliwia Markowska Nowy Tomyśl, Osiedle Stefana Batorego 52. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji na nurtujące Panią pytania.

Dzieci - Jakie owoce polecane są dla niemowlaka?

Jakie owoce polecane są dla niemowlaka?

Pani Asiu, dziękuję za zadane pytanie. Jeżeli niemowlak jest zdrowy można podawać mu wszystkie rodzaje owoców, jeśli oczywiście mu smakują. Najlepiej jest zacząć od małych ilości owoców i podawać je w formie, z którą łatwo sobie radzi, czy umie już gryźć czy też na razie nie i tylko połyka. Powinno się również zwrócić uwagę na pojawienie się ewentualnej wysypki czy innych zmian skórnych na ciele malucha, a także obserwować czy występują luźne stolce, duszności. Wszystkie te objawy mogą świadczyć o niewłaściwej tolerancji konkretnych owoców. Radziłabym również ostrożność w podawaniu niemowlakowi owoców cytrusowych, których wprowadzenia do diety zaleca się pod koniec 1. roku życia, a jeśli u dziecka występują alergie lub są podejrzenia alergii to nawet później.

Tłuszcze - Jakiego tłuszczu używać do smażenia?

Jakiego tłuszczu używać do smażenia?

Panie Macieju, dziękuję za zadane pytanie. W warunkach domowych, do krótkiego procesu smażenia dopuszcza się używanie każdego rodzaju tłuszczu, jednak powinny być to tłuszcze roślinne, czyli oleje. O tym, czy dany tłuszcz nadaje się do smażenia decydują jego właściwości technologiczne, czyli ich podstawowy skład oraz obecność ewentualnych dodatków wprowadzonych przez producenta. Tłuszcze to mieszanina kwasów tłuszczowych, tak więc kryterium decydującym o przydatności danego tłuszczu do smażenia jest jego skład kwasów tłuszczowych. Najbardziej niepożądanymi kwasami tłuszczowymi, jeśli chodzi o przydatność do smażenia są wielonienasycone kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy. Największą ich ilość zawiera olej lniany – ok. 30-60% kwasu linolenowego i ok. 10-25% linolowego. Znaczącą ilość zawiera też olej rzepakowy bezerukowy (odmiana rzepaku) – ok. 10% kwasu linolenowego i ok. 16% linolowego. Pewne ilości kwasu linolenowego (ok. 7%) oraz kwasu linolowego w swoim składzie zawiera też olej sojowy, dlatego również nie jest przydatny do smażenia w kuchni. Z mniej popularnych olejów zawierających kwas linolowy (76%) jest olej krokoszowy, który również nie nadaje się do smażenia. Powyższe oleje, zwłaszcza olej lniany i rzepakowy powinniśmy natomiast dodawać do sałatek, aby wzbogacić naszą dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Natomiast najbardziej przydatne do smażenia są te tłuszcze, które zawierają w swoim składzie przeważającą ilość kwasu oleinowego. Przedstawicielem jest oliwa z oliwek zawierająca od 55 do 85% tego kwasu. Na rynku dostępne są również wysokooleinowy olej słonecznikowy o 60% zawartości kwasu oleinowego oraz niskolinolenowy olej rzepakowy (pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych). Z mniej popularnych olejów na uwagę zasługuję również olej arachidowy, który uważany jest za najlepszy do smażenia. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzemy ważne jest, aby ta obróbka cieplna przebiegała możliwie jak najkrócej. Również istotne jest, by tłuszcz używany był jednorazowo i aby pamiętać o tym, że dodatek pewnej ilości oleju zwiększa pulę spożywanych tłuszczów w diecie (zalecany umiar).

Nadciśnienie - Jaką dietę stosować w nadciśnieniu?

Jaką dietę stosować w nadciśnieniu?

Panie Tymonie, dziękuję za zadane pytanie. Rekomendowaną do stosowania dietą w nadciśnieniu tętniczym jest dieta DASH. Charakteryzuje się podobnymi założeniami żywieniowymi do diety śródziemnomorskiej, która jest również odpowiednią formą terapii w nadciśnieniu. Polecam przeczytanie artykułów na temat nadciśnienia i żywienia w tym schorzeniu, które znajdują się w bazie moich artykułów - tam opisuje szerzej to zagadnienie.

Celiakia - Co to jest amarantus i czy warto go jeść?

Co to jest amarantus i czy warto go jeść?

Panie Jakubie, dziękuję za zadane pytanie. Amarantus (inaczej szarłat zwisły) należy do najstarszych roślin uprawnych świata i jest zaliczany do tzw. zbóż rzekomych. Na dużą skalę uprawiany jest w Ameryce Północnej, Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Afryce. W naszym kraju ponad 90% upraw tego zboża znajduje się na Lubelszczyźnie. Amarantus z punktu widzenia żywieniowego zawiera wiele cennych składników: łatwo przyswajalne, wysokowartościowe białko, sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika pokarmowego, witaminy E, B2, wapnia, magnezu, żelaza i folianów. Co ciekawe większość z tych składników zawiera w większej ilości niż np. kasza gryczana. Jest polecany dla osób na diecie bezglutenowej. Na rynku dostępne są liczne wyroby z amarantusa, np. popping (wytwarzany podobnie jak popcorn) czy amarantus ekspandowany. Oba te wyroby można spożywać bez wcześniejszego ich gotowania. Świetnie smakują z jogurtem i kefirem naturalnym. Jest dostępna również mąka z amarantusa, która może wzbogacić niejeden posiłek.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ