22 Lip

Potrawa jednogarnkowa - pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dipem szpinakowym

Prosty posiłek przygotowanay przez mojego podopiecznego na wynos do pracy! :) Potrawa jednogarnkowa – pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dipem szpinakowym! Bardzo smaczne i szybkie do wykonania danie. Polecam spróbować! 

Składniki:
- 100g fileta z piersi kurczaka (½ szt.)
- 100g ryżu brązowego (1 woreczek)
- 100g szpinaku mrożonego (1 porcja)
- 50g serka ziarnistego (1/3 opakowania)
- 7g oleju lnianego (1 łyżeczka)
- 1 ząbek czosnku 
- ulubione przyprawy, u mnie po 1 łyżeczce bazylii i papryki czerwonej
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (polecam gotowanie w parowarze). Mięso oczyścić, doprawić przyprawami i ugotować na parze. Szpinak podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę polać olejem lnianym. Danie można przygotować na wynos: potrawę przełożyć do pojemnika.

Smacznego! :)

Twój komentarz




POKAŻ