16 Lip

Pierogi z nadzieniem jagodowym bez jajek

Korzystajmy z uroków lata pod postacią sezonowych owoców! Dziś propozycja z jagodami - pierogi bez jajek z nadzieniem jagodowym. Można podawać je z jogurtem naturalnym i innymi, ulubionymi owocami. Zachęcam do przygotowania!

 

 

Jedna porcja składników pozwoli na przygotowanie około 15-20 sztuk (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i średnicy szklanki, którą użyjemy do wykrawania ciasta)

Składniki i przygotowanie farszu:

- około 250-300g jagód

- opcjonalnie 1 łyżka miodu

Jagody można delikatnie rozgnieść widelcem ( opcjponalnie wymieszać z miodem).

Zamiast jagód do farszu można dodać inne owoce, np. truskawki, maliny, borówki lub mix.

Składniki do przygotowania ciasta:

- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 graham)

- 50g gorącej wody (zimna woda spowoduje, że pierogi będą twarde)

- ½ łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypać mąkę, sól i wlać gorącą wodę jednocześnie cały czas mieszając. W tym czasie lekko zagniatać już ciasto. Ciasto należy wyrobić, a następnie cienko rozwałkować (1-2 mm). Ciasto najwygodniej rozwałkowywać na stolnicy, podsypując je odrobiną mąki. Dobrze jest również natrzeć wałek mąką, aby ciasto nie przyklejało się do niego. Następnie wybrać szklankę o dość dużej średnicy, tak, aby zmieściło się w pierogu sporo nadzienia i móc skleić brzegi pieroga. Później wycinać kółeczka szklanką i nakładać na nie około łyżki nadzienia jagodowego. Następnie sklejać kolejno brzegi każdego pieroga. Jeśli brzegi nie chcą się skleić (za dużo mąki) wówczas można je delikatnie zwilżyć wodą od wewnętrznej strony. Pierożki można sklejać za pomocą widelca, odciskając go na brzegach pieroga lub zaciskając brzegi pieroga w dłoni. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i krótko gotować (5-8 minut).

Smacznego ! :-)

Twój komentarz




POKAŻ