31 Maj

Lekkie naleśniki z owocowym nadzieniem i czekoladową polewą

Truskawkowy zawrót głowy! Sezon na truskawki trwa. Najczęściej przygotowujemy z nich koktajle, ciasta, galaretki. A może by tak nalesniki z truskawkowym nadzieniem?  Oto pomysł na słodki obiad → lekkie naleśniki z mąki pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i czekoladową polewą bez cukru! 

Jedna porcja składników pozwoli na przygotowanie około 10-12 naleśników (w zależności od tego, ile ciasta będziemy wylewać na patelnię i jak dużą posiadamy patelnię:)

Składniki na ciasto:

- ok. 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 graham) (2 szklanki)

- ok. 230g mleka spożywczego 2% (1 szklanka)

- 1 średnie lub duże jajko kurze

- ok. 250g wody (nieco ponad 1 szklanka)

- 2-3 łyżki oleju

- szczypta soli

Jeśli chcemy uzyskać ciemne zabarwienie ciasta wystarczy dodać 1 łyżkę kakao.

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera, dzięki niemu na pewno unikniemy grudek w cieście. Należy pamiętać, aby przed wylaniem ciasta na pierwszego naleśnika poczekać, aż patelnia dobrze się rozgrzeje (często się tak dzieje, że pierwsza sztuka nam nie wychodzi:) Smażyć naleśniki bez użycia tłuszczu aż do całkowitego wykorzystania przygotowanego ciasta. Wlewać około 1 nabierkę (chochelkę) ciasta na patelnię, po czym dokładnie ciasto rozprowadzić na całej jej powierzchni, tak aby warstwa ciasta nie była gruba. Polecam smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, aby już nie dodawać dodatkowej porcji oleju.

Wersja 1 Nadzienie bananowo-truskawkowe

Składniki na farsz:

- około 250g jogurtu naturalnego (ok. 1 duże opakowanie)

- 2 dojrzałe banany

- garść truskawek (można dodać więcej w sezonie)

Przygotowanie farszu:

Banany i truskawki pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem, dodać jogurt i dokładnie wymieszać składniki. Można też użyć blendera, składniki połączą się ze sobą idealnie. Gotowym farszem można smarować gotowe naleśniki.

Wersja 2 Serek waniliowy

Składniki na farsz:

- 250g chudego twarogu (ok. 1 kostka)

- 6 łyżek mleka lub jogurtu naturalnego

- 2 łyżki miodu

- 1,5-2 cm ziaren laski wanilii

- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie farszu:

Twaróg włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem, dodać mleko lub jogurt i wymieszać. Następnie dosłodzić całość miodem. Wsypać cynamon. Na koniec dodać ziarenka wanilii: preferowaną ilość laski wanilii należy odkroić, potem naciąć wzdłuż nożem i wybrać ziarenka z wnętrza laski. Można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań. Wystarczy już niewielka ilość wanilii, by poczuć jej intensywny smak i aromat. Farsz jest gotowy i można smarować naleśniki!

Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować według własnych preferencji, zamieniać owoce, czy produkty mleczne.

Polewa czekoladowa bez cukru

Składniki:

- 2 łyżki mleka w proszku

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka ciepłego mleka

- 1 łyżka ciepłej wody

- 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Uwaga na mleko w proszku - grudki. Po połączeniu się składników jednolitą polewą można polać naleśniki na wierzchu lub dodać ją do nadzienia w środku.

Smacznego! :-)

Twój komentarz




POKAŻ