31 Maj

Czekoladowe pierogi z nadzieniem truskawkowym bez jajek

Znudziły Wam się już koktajle, galaretki i ciasta truskawkowe? Spróbujcie tego! Czekoladowe pierogi z nadzieniem truskawkowym. Dziecion z pewnością spodobają się takie "czarne" pierogi i nawet nie będą wiedziały, że jedzą mąkę pełnoziarnistą! ;-) 

Jedna porcja składników pozwoli na przygotowanie około 30 sztuk (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i średnicy szklanki, którą użyjemy do wykrawania ciasta)

Składniki i przygotowanie farszu:

- około 250-300g truskawek

- opcjonalnie miód (1-2 łyżki)

Truskawki można pokroić na mniejsze cząstki i delikatnie rozgnieść widelcem lub użyć do tego celu blendera i zmiksować na gładką masę. Truskawki zawierają dużą ilość wody, jeśli uznamy, że konsystencja przygotowanego nadzienia jest zbyt rzadka, można ją poprawić dodając do niej odrobinę otrębów dowolnego rodzaju (owsiane, pszenne, żytnie, itp.) lub siemienia lnianego. Te produkty doskonale wiążą wodę i dzięki nim nasz farsz będzie bardziej gesty, a pierogi jeszcze bardziej sycące! Jeśli chcemy można dodać miód lub inny zamiennik cukru.

Składniki do przygotowania ciasta:

- 150g mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850 graham)

- 50g gorącej wody (zimna woda spowoduje, że pierogi wyjdą twarde)

- 20 g kakao (około 2 łyżki)

- ½ łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypać mąkę, sól i wlać gorącą wodę równocześnie mieszając cały czas mąkę. W tym czasie lekko zagniatać już ciasto. Ciasto należy wyrobić, a następnie cienko rozwałkować (1-2 mm). Ciasto najwygodniej rozwałkowywać na stolnicy, podsypując je odrobiną mąki. Dobrze jest również natrzeć wałek mąką, aby ciasto nie przyklejało się do niego. Następnie należy wybrać szklankę o dość dużej średnicy, tak, aby zmieściło się w pierogu nadzienie i aby móc skleić brzegi pieroga. Później należy wycinać kółeczka szklanką i nakładać na nie około łyżki nadzienia truskawkowego. Potem sklejać kolejno brzegi każdego pieroga. Jeśli brzegi nie chcą się skleić (za dużo mąki) wówczas można je delikatnie zwilżyć wodą od wewnętrznej strony. Pierożki można sklejać za pomocą widelca, odciskając go na brzegach pieroga lub zaciskając brzegi pieroga w dłoni. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować kilka minut. Pierogi można podawać z jogurtem naturalnym, twarogiem lub innymi, sezonowymi owocami.

Smacznego ! :-)

Twój komentarz




POKAŻ