19 Maj

Kolorowe szaszłyki warzywne z kurczakiem

Sezon grillowy trwa! Kto nie ma ochoty na jakiś przysmak z grilla? ;-) Oto pomysł na kolorowe szaszłyki drobiowe z warzywami. Alternatywa dla kiełbas, karkówki i sałatki ;-) Polecam spróbować przy najbliższej okazji ;)

W zależności od tego, jaką ilość szaszłyków chcemy przygotować (zalecam przygotowanie większej ilości, bo szybko znikają:) proszę powielić liczbę składników. Z podanego przepisu otrzymamy 12-15 sztuk.

Składniki:

2 filety z kurczaka (ok. 400g)

1 mała cukinia (ok. 300g)

pomidorki koktajlowe (ok 300g)

ulubione przyprawy i zioła

(polecam kurkumę, oregano, czosnek, bazylię, paprykę, pieprz i troszkę soli)

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie umyć i pokroić cukinię w plastry, lepiej gdy cukinia jest trochę mniejsza, wówczas ma mniejszą średnicę plastra i łatwiej jest ją nadziewać na patyczki, a później grillować. Pomidorki umyć. Tak przygotowane wystarczy nadziewać kolejno na patyczki. Kolejność dowolna. Można zrobić bardziej mięsne szaszłyki i mięso nadziewać częściej niż warzywa albo też odwrotnie. Szaszłyki grillować przez krótki czas (polecam grill gazowy).

Smacznego! :-)

 

Twój komentarz




POKAŻ