
W zależności od tego, jaką ilość szaszłyków chcemy przygotować (zalecam przygotowanie większej ilości, bo szybko znikają:) proszę powielić liczbę składników. Z podanego przepisu otrzymamy 12-15 sztuk.
Składniki:
2 filety z kurczaka (ok. 400g)
1 mała cukinia (ok. 300g)
pomidorki koktajlowe (ok 300g)
ulubione przyprawy i zioła
(polecam kurkumę, oregano, czosnek, bazylię, paprykę, pieprz i troszkę soli)
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie umyć i pokroić cukinię w plastry, lepiej gdy cukinia jest trochę mniejsza, wówczas ma mniejszą średnicę plastra i łatwiej jest ją nadziewać na patyczki, a później grillować. Pomidorki umyć. Tak przygotowane wystarczy nadziewać kolejno na patyczki. Kolejność dowolna. Można zrobić bardziej mięsne szaszłyki i mięso nadziewać częściej niż warzywa albo też odwrotnie. Szaszłyki grillować przez krótki czas (polecam grill gazowy).
Smacznego! :-)
Twój komentarz