16 Maj

Przykładowa dieta w nadciśnieniu tętniczym

Zastosowanie odpowiedniej diety w nadciśnieniu tętniczym stanowi istotny element jego profilaktyki oraz niefarmakologicznego leczenia. Zalecenia żywieniowe obejmują głównie: redukcję sodu oraz zwiększenie podaży potasu w diecie, zwiększenie spożycia niskotłuszczowych produktów mlecznych, warzyw i owoców, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych, ograniczenie spożycia tłuszczu ogółem oraz alkoholu, spożywanie kawy i herbaty w umiarkowanych ilościach.

Jadłospis zbilansowany dla pacjenta ze stwierdzonym (pierwotnym) nadciśnieniem tętniczym i brakiem współistniejących chorób. Cholesterol całkowity, frakcje HDL- i LDL-cholesterolu oraz triglicerydy (TG) w zakresie norm, prawidłowa glikemia na czczo. Osoba uzależniona od palenia tytoniu, regularnie spożywająca kawę oraz okazjonalnie pijąca alkohol. W ciągu dnia jada nieregularnie, nie przywiązuje uwagi do komponowania posiłków, nie stosuje diety niskosodowej – często zbyt obficie dosala potrawy. Jadłospis jest monotonny i niezróżnicowany, ubogi w warzywa, występuje przewaga węglowodanów prostych, nadmiar sacharozy pochodzącej ze słodyczy, mało pełnowartościowego białka.

Charakterystyka pacjenta: mężczyzna, 53 lata, wzrost 175 cm, masa ciała 85 kg, współczynnik aktywności fizycznej: niski (PAL=1,4), BMI = 27,7 (nadwaga). Całkowite zapotrzebowanie energetyczne (po redukcji 15% kcal) wynosi ok. 2100 kcal (+/- 315 kcal).

Założenia diety:

  • Tłuszcz 30% energii z diety, tj. 70 g (+/-10,5g)

  • Białko 15% energii z diety, tj. 79 g (+/- 12 g)

  • Węglowodany 55% energii z diety, tj. 289 g (+/- 43 g)

  • Podaż błonnika – minimum 25 g

  • Energia z sacharozy – do 10%

  • Podaż sodu – maksymalnie 2000 mg = 5 g soli

  • Podaż potasu – minimum 4700 mg

  • Energia z nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) – max 6%, tj. 14 g

  • Podaż cholesterolu – do 200 mg

Rozkład energii na posiłki:

  • I śniadanie 25% dziennej energii, tj. 525 kcal (+/- 79 kcal)

  • II śniadanie 10% dziennej energii, tj. 210 kcal (+/- 31,5 kcal)

  • Obiad 35% dziennej energii, tj. 735 kcal (+/- 110 kcal)

  • Podwieczorek 10% dziennej energii, tj. 210 kcal (+/- 31,5 kcal)

  • Kolacja 20% dziennej energii, tj. 420 kcal (+/- 63 kcal)

Przykładowy 1 dzień jadłospisu:

I śniadanie: Owsianka z orzechami i owocami

250g Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

30g Płatki owsiane

10g Zarodki pszenne

10g Otręby pszenne

20g Orzechy włoskie

50g Winogrona

20g Jabłka, suszone

10g Śliwki z pestką, suszone

10g Miód pszczeli

Wartość energetyczna posiłku: 507,89 kcal

II śniadanie: Koktajl czekoladowo – owocowy na bazie jogurtu

100g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu

150g Banan

100g Truskawki, mrożone

5g Kakao 16%, proszek

Wartość energetyczna posiłku: 227,61 kcal

Obiad: Dorsz duszony w ziołach z kaszą i warzywami gotowanymi na parze

100g Dorsz, świeży, filety bez skóry

15g Olej rzepakowy uniwersalny

20g Cebula

10g Cytryna

5g Czosnek

50g Kasza gryczana

100g Ziemniaki, średnio

100g Brokuły

100g Marchew

50g Brukselka

50g Seler korzeniowy

50g Pietruszka, korzeń

25g Morele, suszone

10g Dynia, pestki

5g Pietruszka, liście

Wartość energetyczna posiłku: 679,99 kcal

Podwieczorek: Pieczone jabłka z dżemem, orzechami i cynamonem

250g Kawa, napar bez cukru

200g Jabłko

20g Dżem jagodowy, niskosłodzony

15g Orzechy laskowe

Wartość energetyczna posiłku: 210,44 kcal

Kolacja: Kanapki z warzywną sałatką z dodatkiem gotowanego łososia i twarogu

100g Chleb graham

100g Pomidor

50g Szpinak

50g Łosoś, świeży

25g Ser twarogowy półtłusty

5g Olej rzepakowy tłoczony na zimno

5g Pietruszka, liście

Wartość energetyczna posiłku: 413,75 kcal

 

Podsumowanie powyższego jadłospisu:

Wartość kaloryczna: 2039,68 kcal = 8534,25 kJ

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 29,75 % (67,43 g)

Procent energii z białka: 18,00 % (91,8 g)

Procent energii z węglowodanów: 52,24 % (315,77 g)

Błonnik pokarmowy: 52,14 g

Procent energii z sacharozy: 10,50 %

Sód: 973,00 mg (2,43 g soli)

Potas: 6257,70 mg

Energia z SFA: 11,87 g

Cholesterol: 108,52 mg

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ